GENSKA TERAPIJA PDF

Genska terapija je jedan od teorijski najperspektivnijih pravaca razvoja terapije u današnjoj medicini. Podloga znanja o identifikaciji i prijenosu. Tuesday, March 12, at PM – PM UTC+ More than a year ago. pin. Gradska knjižnica Samobor. Krležina 9, Samobor. Show Map. human gene therapy see: gene therapy genska terapija ljudski vidi: genska terapija human gene therapy see: gene therapy genska terapija ljudski.

Author: Voodoozshura Kazrall
Country: Venezuela
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 10 June 2012
Pages: 410
PDF File Size: 15.92 Mb
ePub File Size: 6.69 Mb
ISBN: 514-4-86163-569-1
Downloads: 8133
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Faugami

Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 4 septembar u Prvi transgeni nehominidni primat bio je rezus majmun Zatim se transformisane stanice se podvrgavaju selekciji na selektivnoj hranljivoj podlozigdje se dijele samo one koje su primile stranu DNK, dok ostale ugibaju.

Ciljani imuni odgovor konsekventno biva usmjeren na tumor koji producira strani antigen.

Drugi pristup se bazira na inserciji stimulatora, tj. Biologija Genetika Biotehnologija Bioetika. Brojne su tehnike transformacije koje za cilj imaju modifikaciju tumorskih stanica in vivo.

Retrovirus—posredovanom inkorporacijom gena za HLA —57 antigen u tumor kod osoba koji ne posjeduju HLA —57 antigen dovodi do indukcije imunog odgovora prema HLA —57 proteinu. Na drugim projektima Wikimedia Commons. Okarakterizirano je preko 4.

  BEAUTY QUEEN BY LINDA GLOVACH PDF

Genska terapija

Izdvajaju se nakon pet dana od iniciranja diobe — u fazi blastocita. Insekti Ribe GloFish Losos. Mikroinjektiranjebiolistikaelektroporacija i infuzija su novije tehnike genske terapije, koje komplementiraju ili substituiraju aplikaciju pomenutih nevirus vektora.

gdnska Ledene minus bakterije Vakcina za hepatitis B Onkolitski virus. Genski korigirani autologni T — limfociti su bili injicirani dvjema djevojkama koje pate od ovog oboljenja.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Taj proces se zasniva na ekstrakciji DNK individue kojoj je potrebna transplatacija. Roundup ready soja Vistive Gold. Svi se odnose na istovjetan proces: Reproduktivno kloniranje je skupo i relativno neefikasno.

Genska terapija – Wikipedija

Genski nokaut Genski nokdaun Gensko ciljanje. Za isporuku CF gena u gsnska pacijenata koristi se nekoliko vektora. Cijela postavka bazira se na tome da nakon injiciranja transformiranih TIL —limfocita, koji nose gen za antitumorski protein, dolazi do lokalizirane aktivacije TIL—limfocita i produkcije antitumorskog proteina te, shodno tome, i regresije tumora.

Imenski prostori Stranica Razgovor.

Spisak tehnologija u nastajanju Tehnologija. On kodira — kD — proteintzv. Vektori u genskoj terapiji mogu biti virusnog i nevirusnog porijekla.

  IRFP264N DATASHEET PDF

Što je genska terapija?

Uz sve elaborirane prednosti kloniranja i genske terapije, postoje i brojni stvarni ili hipotetski rizici aplikacije navedenih biotehnologija. Razumljivo je da ljudski organizam violentno odbacuje implantirane nativne svinjske organe. U lipidne micele se mogu inkapsulirati molekule DNK gena lipopleksi su mnogo kompleksnije — virusolike stukture. Ovo vodi ka disfunkciji T i B limfocita. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti.

Izbor metoda genskog transfera ovisi o prirodi ciljanog tkiva i metoda aplikacije: Isporuka CFTR —a je demonstrirana sa oba vektorska tipa. Uvod u humanu imunogenetiku.

To je rijetka genopatiju koja se ispoljava genskz vrlo ozbiljna imuna deficitarnost kod djece. Preuzeto iz ” https: Zato se alternativno pristupa direktnoj primjeni TIL —ova u tumor kao svojevrsnih prenosilaca antitumorskog proteina.